top of page
  • Writer's pictureAdrian Kopniak

Reparasjon av en macbook som ikke ser harddisken + datagjenoppretting

Updated: Nov 16, 2022

Hva er galt med denne macbooken?


Denne maskinen ble brakt med et ganske typisk problem for denne modellen - A1706 (13-tommers sent 2016/midten av 2017 macbook pro touch bar)


Modellen A1708 (ingen touch bar) var den siste macbooken som hadde en flyttbar harddisk, denne søstermodellen (A1706) hadde en harddisk som er permanent loddet på hovedkortet.


Så - hvis hovedkortet ikke fungerer (på grunn av væskeskader eller andre problemer) mister du tilgangen til dataene dine. Og - Apple reparerer ikke hovedkortene på komponentnivå, de bare ødelegger det/kaster det i søpla/bruker det og selger deg et nytt for 10-12k.


Tilbake til problemet:

Ved oppstart - den bærbare datamaskinen vil ikke oppdage harddisken, og viser den beryktede <<spørsmålstegnsmappen>>. Denne typen problemer er ofte forårsaket av at SSD-lagringsbrikkene ikke er slått på, eller bare er defekte.


Hvordan fikset jeg det?

Fordi dette er et av de vanlige problemene som disse modellene opplever, kan diagnosen følge et ganske enkelt flytskjema over målinger og chip- eller komponentutskiftninger.


I dette tilfellet har jeg gjort den første visuelle inspeksjonen for å se om det er noen åpenbar skade (for eksempel brente SMD passive komponenter som kondensatorer, motstander, dioder) eller korrosjon.

Deretter målte jeg SSD-spenningene rundt SSD PMIC-brikken (power management integrert krets) mens jeg hadde det nakne logikkkortet slått på og ut av chassiset og sammenlignet dem med notatene mine fra tidligere reparasjoner og spesifikasjonene i skjemaet.


Ikke alt var i orden eller slik det skal være, uten tegn til noen åpenbar skade, så jeg har bestemt meg for å ta neste skritt - å bytte ut SSD PMIC - U9300 (338S00227).


Som vi alle vet - Apple hater når folk fikser sine egne enheter, så den nevnte brikken - er ikke tilgjengelig for kjøp fra produsenten, Apple forbyr dem å selge delene til andre enn Apple.

Den eneste måten å få disse brikkene på er å trekke dem fra andre macbook-logikkkort. En ting som er fint med måten Apple designer macbook-logikkkort på - de bruker samme elektroniske komponenter i mange forskjellige maskiner. Så jeg kan enten få en av disse brikkene fra donorbrettene mine eller kjøpe dem fra leverandører som vil trekke disse brikkene av macbook logic boards. U9300 krevde reballing - rengjøring av putene der loddet kommer i kontakt og sette på nye loddekuler.

En ganske enkel og grei prosess hvis du har anstendig manuelle ferdigheter og god teknikk.


Senere loddes brikken på hovedkortet, og jeg byttet også ut par passive komponenter i området rundt, bare for å være sikker.

Reparasjonen var vellykket og kunden fikk tilbake en fungerende macbook og alle viktige data.

Jeg kan ikke fikse dette selv. Hvordan får jeg det fikset?

Macrepair.no tilbud MacBook Logic Board Repair i Oslo, Viken and Bærum. Mine reparasjoner er imidlertid ikke begrenset til Oslo, jeg aksepterer innsendt reparasjoner fra nesten hvor som helst!


Hvis noen av de nevnte ulykkene har skjedd deg, ikke nøl med å kontakte meg på contact@macrepair.no

Trenger du mac reparatør? Ring nå - 912 56 616

Jeg jobber i Oslo, Viken og Bærum

Eller besøk nettsiden www.macrepair.no
41 views0 comments

Comments


bottom of page